snowboardvakantie

Snowboarden in TsjechiŽ

Snowboarden in TsjechiŽ

Snowboarden tsjechieSnowboarders gaan naar Tsjechië voor de goede sneeuw, de lage prijzen, de mooie natuur en de relatieve rust. De meeste gebieden zijn (nog) niet platgewalst door de machine die massatoerisme heet en dus redelijk authentiek gebleven wat landschap en cultuur betreft.

Je hoeft hier niet in de rij te staan voor de skilift en de reistijden zijn, vergeleken met de Alpen aanzienlijk korter. Een van de argumenten die voor Tsjechië als wintersportbestemming pleiten zijn dus de prijzen. Zelfs de meest populaire Tsjechische bestemming is goedkoper dan de bekende wintersportoorden. Alhoewel Tsjechië niet bekend staat om zijn hoge toppen en spectaculaire afdalingen is er wel voldoende variatie en dus uitdaging te vinden voor elk niveau boarder.

Het meest geavanceerde wintersportgebied in Tsjechië ligt in het Reuzengebergte (de reus Krkonos schijnt hier te hebben gewoond) en dan vooral rond het centrum van sneeuwpret, Spindleruv Mlyn (kortweg Spindl). Dit stadje is gelegen aan de Elbe en omgeven door twee grote snowboard-tsjechieski/snowboardgebieden met totaal vijfentwintig kilometer aan piste die goed en gratis met busjes te bereiken zijn. Ook is er een snowpark met halfpipe. De pisten zijn ruim en er is aan liften geen gebrek.

Spindl is de meest populaire plaats van Tsjechië wat wintersport betreft en dat zie je terug in de hoeveelheid horeca, de drukte maar ook in de uitstekende voorzieningen. In de meeste Tsjechische skigebieden ben je, o.a. door de oostelijke ligging van het land, in de winter gegerandeerd van een goed pak poedersneeuw, zo niet zijn er op de grotere hellingen sneeuwkannonen.

Ook de Spindl omringende plaatsjes: zoals het eveneens populaire maar kleinere Harrachov, het knusse Pec Pod Snezkou, Rokytnice nad Jizau (goede faciliteiten voor gezinnen met kinderen) of Janske Lazne (langste afdaling, 3 km) zijn omgeven door een aantal goede pisten voor boarders van verschillende niveaus.

Ten westen van het Reuzengebergte ligt het IJzergebergte, het kleinste gebergte van het land, wel met een aantal pisten van verschillende moeilijkheidsgraad.

Zo’n honderd kilometer ten oosten van het Reuzengebergte ligt het Adelaarsgebergte, het aantal pisten, de prijzen, de diversiteit, de hoogte en moeilijkheidsgraad van de afdalingen liggen hier allen lager dan in Spindl.

Het afgelegen zuidelijk gelegen Bohemer woud is zo romantisch als het klinkt, rond episch wintersportcentrum Spícák is veel te doen op snowboardgebied. Wintersport tsjechiePisten van alle klassen en diverse ‘dubble pipes’.

Het nauwelijks ontdekte Ertsgebergte ligt in het noordoosten, zo’n 600 km van Arnhem en is zo het dichtsbijgelegen en ook een van de goedkoopste gebieden.

Andere gebieden dan het Reuzengebergte hebben minder- maar wel gevarieerde pisten, zijn rustiger, authentieker en goedkoper. Voor de beste en meeste pisten moet je echter naar het Reuzengebergte, dat ook qua aprés-ski het meest overeenkomt met Franse en Oostenrijkse oorden.

Spindleruv Mlyn

Spindleruv Mlyn is het bekendste skigebied en wordt ook wel de parel van het reuzengebergte genoemd. Het is een moderne wintersportplaats met vele hotels, familiepensions en appartementen. Het centrum is ouderwets gezellig en heeft een aantal hippe uitgaansgelegenheden. Het gebied is sneeuwzeker, van begin december tot ver in maart ligt er een dik pak sneeuw.
 
Voor iedereen is er wat te vinden; langlaufen, wellness, snowboard halfpipes, uitdagende pistes, discotheken, cafe's, wandelroutes en vele leuke restaurants. Kortom in Spindleruv is het echt genieten.

Skilessen
Voor kinderen vanaf 4 jaar worden er lessen gegeven in de vorm van spelletjes en wedstrijden. Er is een aparte children ski School met een eigen skispeelplaats met oefenlift. Natuurlijk zijn er ook lessen voor gevorderden zowel privé als in groepsverband. Ook kan een cross county programma deelgenomen worden.